February 25, 2021
Vad gör en konsult? Hur går det till i praktiken och vad behöver jag tänka på? Vad menar man egentligen med gigjobb och gigekonomin? Vi har listat de viktigaste fördelarna och nackdelarna med att konsulta!
Efter tunga månader präglat av covid-19-pandemin har många kontorsarbetare mer eller mindre blivit tvingade att jobba hemifrån. Det har gjort att många börjat vänja sig med hemarbete.
Siffror visar att vi nu också börjar se ett ändrat beteendemönster i att vi är allt mer positiva till att jobba hemifrån. 83% av svenskarna säger att digitalt distansarbete fungerar mycket bra. Nästan lika stor andel, 81%, av dem som inte jobbat hemma tidigare men som har börjat jobba hemifrån under pandemin vill fortsätta med hemarbete i framtiden. Läs hela studien Svenskarna och internet 2020 här.
Vi på Gigstr som träffar många frilansare, konsulter och distansjobbare har sett att det “nya normala” är att allt fler föredrar att:
Att gigga, som ofta är synonymt med konsultjobb, brukar man idag säga är ett samlingsbegrepp för att jobba med tillfälliga uppdrag och tidsbegränsade jobb, snarare än att jobba heltid åt en och samma arbetsgivare.
Konsultjobb möjliggör för dig att själv kunna styra över din egen tid och hur du väljer att lägga upp din arbetsdag, vilket faktiskt skulle kunna innebära att du kan:
Som konsult kan du generellt sätt jobba varifrån du vill. Vi brukar skämta om att så länge du har internetuppkoppling och ett bra wifi så funkar gigjobb perfekt.
Det är såklart inte hela sanningen, men det ligger något i det. Kanske är det också det som är tjusningen med detta moderna sätt att jobba.
Det konsultjobbet handlar om i slutändan är att du ska utföra ditt konsultuppdrag gentemot din uppdragsgivare. Fördelarna med gig och konsultjobb, är att det ger dig större frihet att bestämma dina egna arbetstider och få ihop det många gånger svårlösta livspusslet, vilket förhoppningsvis ger dig mer livskvalitet.
Allt fler följer frilansar- och konsulttrenden. Vi svenskar byter faktiskt arbetsplats som aldrig förr. Fastanställda i Sverige stannar i snitt inte längre än fem år på samma arbetsplats och andelen av svenska befolkningen som byter jobb ofta blir stadigt högre - läs om Statistiska Centralbyråns statistik om hur ofta vi byter jobb i denna SVT-artikel. Du visste väl att jobbyte är ett av de bästa tipsen för att höja din lön?
Guldklockans tid är är alltså förbi - du vet eran där du gick direkt från skolbänken till ett jobb som du hade fram till pensionen. Allt fler människor har istället börjat prioritera ett mer självständigt och flexibelt jobb, med mer variation, valmöjlighet, nytänkande och frihet i sina arbetsuppgifter - oavsett om det är genom att vara konsult, egenföretagare, frilansare eller projektanställd. Du kan läsa mer om hur professor Robin Teigland tror att gig-jobben kommer att ta över i denna Säljarnas-artikel.
Begrepp att ha koll på inom gig och konsultjobb:
… Ja, kärt barn har visst många namn!
Ett gig eller konsultjobb kan innebära att du får betalt per uppdrag istället för nedlagd tid. Detta kan såklart vara en nackdel då det kan vara svårt att beräkna hur lång tid ett projekt tar i proportion till hur mycket tid du i slutändan har lagt ner.
Vissa konsulter och giggare upplever även att det är svårt att veta vad ens uppdragsgivare förväntar sig ska utföras - därför krävs det ofta att man är självgående och duktig på att kommunicera och rapportera. Det krävs generellt mer rak kommunikation mellan dig och din uppdragsgivare, så att ni båda jobbar mot att följa t.ex. en deadline och att du ligger i fas med projektet.
Att ha en anställning som giggare, konsult eller frilansare (you name it) kan sänka tröskeln och göra det enklare att hitta jobb. Oavsett om du är högt specialiserad eller nyexaminerad kan gigget vara en fenomenal genväg till jobb. Du kan komma in, använda dina kompetenser och få jobbet de faktiskt behöver hjälp med gjort utan överdrivna åtaganden eller risker från varken dig eller företaget du giggar för.
Slutligen tycker vi på Gigstr, som såklart älskar konsultlivet, att “gig” ger dig fantastiska möjligheter att kunna kombinera olika typer av uppdrag, och på så sätt pussla ihop ditt eget livspussel med deltidsjobb, tidsbegränsade heltidsjobb, extrajobb och projekt. På så sätt ägnar du dig åt det du gör bäst, nämligen utnyttjar din talang och kompetens och får betalt för det! Bra va?
Registrera din konsultprofil här och få förfrågningar från företag på dina kompetenser! Det är såklart gratis.
Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.