February 28, 2022
Under februari släpptes äntligen restriktionerna och anställda kunde återigen få komma tillbaka till kontoren. Men har de gjort det? Vill de det? Hur ska du som arbetsgivare tänka när du vill återuppbygga din kontorskultur samtidigt som att intresset för distansarbete är här för att stanna?
Corona-pandemin tog alla på sängen. Miljontals runt om i världen fick göra en stor omväxling och vända sig till distansarbete. Sverige var ett av de länder där distansarbete ökade markant. Sifos mätning från år 2020 visar att yrkesgrupper som haft möjlighet att jobba hemifrån spenderade 14 procent av sin totala arbetstid på distans före pandemin. Denna siffra ökade till 60 procent i november 2020. Ta del av all distansarbetesstatistik från Sifos viktiga mätning här.
Men vad tycker anställda om distansarbete? I en undersökning gjord av Netigate i slutet på år 2021, där över 2000 heltids- och deltidsanställda deltog, kan vi se att över 70 procent av deltagarna vill jobba både hemifrån och på arbetsplats efter pandemin. Med andra ord vill de framöver ha ett hybridarbetssätt. På frågan om de kan tänka sig att enbart ha distansarbete efter pandemin svarade närmare 40 procent “Ja”. Vidare kan vi se att flexibilitet är något som efterfrågas och förväntas att finnas efter pandemin.
75% vill att företaget de jobbar på ska bli mer flexibla när det kommer till arbete som utförs från hemmet.
79% av alla respondenter tror att företag kommer att vara mer flexibla efter pandemin.
Läs hela Netigates stora undersökning här!
Intresset för distansarbete är stort. Detta kan även två studier från Västra Götalands Region konstatera (se studierna om fördelarna med distansarbete här). I studierna har forskarna intervjuat 53 anställda i regionen och kommit fram till olika faktorer varför distansarbete har fått ett ökat intresse. De främsta anledningarna till att distansarbete är av intresse hos arbetstagare är:
Det är nya tider och mycket har förändrats. Pandemins restriktioner är ett minne blott men dess efterverkningar känns av. Många vill inte längre jobba på enbart sina arbetsplatser. Men samtidigt som kraven på flexibilitet har ökat, råder det en oro bland arbetsgivare att bli av med sin kontorskultur. Men bara lugn, du behöver inte oroa dig! Det finns sätt att bevara din kontorskultur samtidigt som du ökar möjligheter till distansarbete.
Vi på Gigstr har under flera års tid varit experter på att tillföra arbetskraft till diverse företag. En stor del av våra gigstrs har varit på uppdrag där de har arbetat på kontor samtidigt som de har haft stora möjligheter till distansarbete. Vi kallar arbetssättet för remote hybrid. Arbetssättet är hybrid på så sätt att arbetsuppgifterna kan utföras både som distansarbete och kontorsarbete. Detta arbetssätt tillför den typ av flexibilitet som efterfrågas av dagens anställda. Det finns dock flera punkter som du behöver ha i åtanke för att lyckas ha ett framgångsrikt hybridarbetssätt. Därför har vi på Gigstr kommit fram till 5 effektiva tips.
På Gigstr har vi valt 3-2-modellen, där åtminstone tre dagars arbete utförs från kontoret och två av veckans arbetsdagar kan göras på distans. Det ger oss möjlighet att bygga en fysisk kontorskultur samtidigt som vi kan erbjuda våra kollegor flexibilitet.
Vi kan förstås inte nog poängtera vikten av en stark företagskultur och hur fysiska och/eller digitala upplevelser hjälper dig att skapa en kultur där alla medarbetare (oavsett om de är tillsvidareanställda, konsulter eller frilansare) skjuter mot samma mål och finner ett syfte och gemenskap.
Så här såg det t.ex. ut när Norrsken House, tillsammans med projektledare och personal från oss på Gigstr, arrangerade en nykter "Morning rave"-fest för att välkomna medlemsföretag tillbaka till kontoret:
Distansarbete och hybrida arbetssätt är här för att stanna. Vi på Gigstr ser dessutom en tydlig trend där allt fler föredrar att ha frilansjobb jämfört med en traditionell anställning. Frilansjobb görs i ännu högre utsträckning på distans, vilket ytterligare ökar behovet för ditt företag att skapa en plan för hur ni väljer att hantera distansarbete. Skapa dig därför ett upplägg som passar just er och era fastanställda och frilansande kollegor. Vi hjälper förstås gärna till! Här bjuder vi t.ex. på en guide för hur du onboardar nya anställda på distans.
Vill du också bli en organisation som kombinerar det bästa av den fysiska och digitala världen? Signa upp för en konsultation genom formuläret nedan eller läs mer om vårt superflexibla bemanningserbjudande här!
Få en privat konsultation kring hur ditt företag kan växa genom att implementera AI-lösningar och automatisering i era arbetsflöden.