Giglivet

Ny på jobbet - den ultimata guiden, tips och råd!

Isabella Windh

Giggande e-commerce manager

Följ oss på

LinkedIn logo

March 25, 2021

Vi har alla varit nya på jobbet (gigget) någon gång. Vi förstår utmaningen med att hitta sin plats, snabbt komma in i arbetet och leva upp till förväntningarna som den talangfulla expert man utgett sig för att vara och (glöm inte) ÄR. Här kommer några handfasta tips, råd och frågeställningar som kan vara bra att ha med sig.

Få en bra start som ny på jobbet

Redan på intervjun eller åtminstone så snart ni har börjat prata om att inleda ett samarbete/uppdrag/projekt tillsammans, var då inte rädd för att lyfta sådant som kommer att röra dina anställningsvillkor. Ta upp eventuella frågetecken för att reda ut vad som gäller, förväntas av dig och vad du förväntar dig av din uppdragsgivare.

Kort och kort, försök komma in på sådant som rör din anställning/uppdrag/projektet i sin helhet. Förhoppningsvis får du en bra introduktion om regler och villkor när du har börjat. Om inte, försök till nästkommande uppdrag att se det som en läxa, att försöka reda ut sådant i ett så tidigt skede som möjligt.

Bolla därför dessa frågor tillsammans med din uppdragsgivare, HR avdelning, blivande chef eller oss på Gigstr. Sådant som kan vara bra att ha koll på är exempelvis hur företagets policy ser ut, så att du vet vad du har att förvänta och förhålla dig till. Exempelvis:

  • Hur klädkoden ser ut, är det kostym, jeans,arbetskläder eller något annat du bör känna till?
  • Interna inlogg och system, det kan även vara klokt att du så snart du kan säkerställer att du får inlogg och kommer in i viktiga system och interna kommunikationskanaler så att du inte missar något viktigt.
  • Utbetalning av lön, likväl som att det kan vara schysst att veta hur och vilket datum lönen utbetalas eller om det ingår friskvårdsbidrag som du har rätt att nyttja.

Det finns inga dumma frågor att ställa när du är ny på jobbet

Vi har alla varit nya någon gång (tänk på det!) och inte minst vi som är konsulter. För att snabbt komma in i företaget, så gäller det också att du vågar ställa dina frågor istället för att försöka leka gissningsleken. Det kommer bara vara värdefullt för dig och hjälpa dig att snabbare sätta dig in i uppdraget.

Så återigen “Det finns inga dumma frågor att ställa!

Frågor som kan vara värdefulla att ställa när du är ny på jobbet:

Följande frågor är bra att ställa när du är ny på jobbet:

  • ”Hur gör ni det här?”
  • ”Kan du förklara, varför gör ni på det här sättet?”
  • “Vad prioriterar ni högst, att arbetet blir utfört enligt företagets riktlinjer/tillvägagångssätt eller värdesätter ni hellre att exempelvis arbetet ska utföras snabbt, och med fria tyglar?”
  • “Hur vill du att återkoppling sker? Och hur ofta?”

Att vara frågvis visar på nyfikenhet och engagemang. Om du ser till dig själv, så vill väl säkerligen både du och din uppdragsgivare att allt blir rätt från början. Det blir ju så mycket enklare då. Vi rekommenderar därför att ha täta avstämningar med din närmaste chef/uppdragsgivare/kontaktperson den första tiden så att ni säkerställer att du gör rätt saker och presterar enligt förväntningarna.

En annan klok frågeställning kan vara att du ställer en (låt oss kalla det) “bekräftande kontrollfråga” när du får en uppgift/uppdrag som du skall utföra. Detta för att undvika missförstånd, säkerställ alltid att ni har förstått varandra genom att exempelvis fråga:

Har jag förstått dig rätt så menade du att…?

Det enklaste tipset att anamma när du är ny på jobbet!

Ett annat bra tips är såklart att du även försöker att lägga på minnet vad dina kollegor heter. Det kan vara jobbigt att hålla reda på alla dessa namn, särskilt första dagen när du matas med en massa information och uttryck. Försök minnas iallafall några namn, och fråga om du glömmer! Då kommer du in i gänget snabbare.

Vill du ha mer tips om hur du snabbt kommer in i gruppen så rekommenderar jag dig att spana in denna artikel.

9 tips för dig som är ny på jobbet - handfasta tips och råd!

  • Det tar tid att komma in i jobbet som ny
    Var lyhörd och förbered dig på att det vanligtvis är mycket information att ta in första dagarna. Det är naturligt, och det tar också tid att hitta sin roll i sammanhanget, men också att förstå företagskulturen och vad som förväntas utföras.
    Räkna med att du kan komma att behöva lägga ned högst tid i början på projektet. Helt enkelt för att det tar tid för att sätta sig in i vad som du ska göra, och hur du ska och/eller bör göra eller genomföra det.
  • Prioritera din tid
    Fokusera på det som du bedömer som viktigast. Strukturera upp dina dagar, och prioritera det som behövs göras omgående. Och nej, ingen begär att du ska kunna allt från början.
  • Våga fråga och be om hjälp, du är ju ny på jobbet!
    Som nyanställd förväntar ingen att du skall veta allt direkt. Var därför inte blyg för att ställa de klassiska nybörjarfrågorna (om det ens finns några sådana?). Våga fråga, våga be om hjälp. Du har ju fått anställningen/uppdraget av en anledning, är din chef/uppdragsgivare otydlig från start så måste du ju säkerställa att du förstår vad du som förväntas av dig och på vilket sätt som de tänkt sig att du skall utföra uppgiften.
  • Tydlig, rak och öppen kommunikation
    Det går lite hand i hand med punkt nummer tre säkerställ att ni har en god kommunikation, ställ öppna frågor (alltså inga “ja-eller-nej-frågor”). Läs mer här om vad öppna frågor innebär. Säkerställ att du förstår vad som ska göras och kanske också på vilket sätt du ska utföra en uppgift. Om du är osäker på vad andra menar, upprepa ”Om jag förstår dig rätt, så…” och fråga ”stämmer det?”, så slipper du leka tolkningsleken.
  • Var i tid, leverera i tid
    Säkerställ att du är i tid till dina möten, oavsett om det är fysiska eller digitala möten! Är du sen, ja men meddela det så snart du bara kan istället för att kasta dig in i ett möte med andan i halsen.
  • Tid är pengar, kom förberedd!
    Avsätt gärna 10 min till förberedelse inför mötet med en tydlig agenda för vad du har tänkt att ta upp, om du har några frågetecken som behöver redas ut, samt be om input från din “uppdragsgivare”.
    Att veta att du har gjort ditt uppdrag rätt kan lugna både dina och din uppdragsgivares nerver. Boka in en ny tid för nästa avstämningsmöte, så slipper ni försöka klämma in en tid för möten längre fram i projektet (i ett oftast redan tidspressat schema). Planera din och uppdragsgivarens tid!
  • Sociala koder
    Kanske har du koll på hur DISC-analysen fungerar? Det är ett personlighetstest som kan användas för att förbättra produktivitet, teamwork och kommunikation på en arbetsplats. Kort och gott är det en kommunikationsmodell i beteendestilar som delar in människor i olika färger och lär er kommunicera med varandra, något som kan vara användbart när du kommer som ny till en arbetsplats. Det här med att förstå de sociala koderna, det tar tid! Vårt tips är att vara lyhörd samt att vara öppen för olikheter och att kommunicera är svårt. Försök att spegla din omgivning och läs av hur det internt verkar fungera. Försök att anpassa dig till din omgivning, men ställ inte om dig för mycket. Det kan istället bygga upp en stress och irritation.
  • Anställningsvillkor
    Har du koll på vilka förmåner som finns och ingår i ditt anställningsvillkor? Kanske kan du förhandla dig till ett friskvårdsbidrag eller lunchkuponger eller andra förmåner som företaget har? Inför ditt nästa uppdrag säkerställ att detta ingår i dina anställningsvillkor eller försök åtminstone att förhandla om att få med detta i dina anställningsvillkor!
  • Lär dig kallprata!
    För att snabbt komma in i gruppen eller lära känna din chef, uppdragsgivare, kollega eller partner - lär dig kallprata. Vi förstår att det kan vara jobbigt att hitta rätt ämnen eller beröringspunkter. Ställ öppna frågor och våga bjud in till samtal genom att först vara den som öppnar upp för dialog utan att bara prata om dig själv. It’s all about balance!

Men varför inte bjuda på någon trevlig anekdot eller öppna upp samtalet med att berätta vad du för trevligt du ska hitta på i veckan, men för all del,

Skippa snacket om vädret. Det är lite uttjatat va?

En konsult är alltid ny på jobbet, tänk på detta:

Får du frågan om du vill dricka en kopp kaffe, säg ja och ta te om du inte dricker kaffe. Samma sak med lunch.

Om en kollega frågar om du vill följa med och äta lunch – tacka ja och ta din medhavda lunchlåda en annan dag! Det är alltid klokt att ha några härliga frågeställningar som ett “ess-i-rockärmen” som du alltid kan fråga om, så memorera frågorna längre upp i texten! Och såklart så finns det ämnen du bör undvika att prata om.

Religion, politik, sexuella intressen, personangrepp och skitsnack. Du kommer säkert på fler opassande ämnen som du ska undvika att diskutera med dina kollegor. Vi säger så här, just keep it for yourself. Kapish, end of talking.

Vilka är dina klokaste tips?

När du nu har fått våra klokaste tips och råd som vi har tänkt på, vill vi hemskt gärna höra vad dina bästa tips är! Skriv gärna en kommentar i chatten eller connecta med oss på Linkedin så fyller vi på listan! :)

Vi hoppas att du nu ska känna dig än mer motiverad och redo för din nya och framtida arbetsplats.

Nu när du vet hur du kan undvika de klassiska nybörjarmisstagen många gör, ja men se till att du gör dig sökbar för nästa konsultuppdrag!

Kram från vännerna på Gigstr!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.