Giglivet

Omotiverad till motiverad - hur gör jag? Vi listar!

Isabella Windh

Giggande e-commerce manager

Följ oss på

LinkedIn logo

April 1, 2021

Omotiverad? Vi ger dig våra bästa tips för hur du behåller du motivation!

Varför känner du dig omotiverad?

Känns allt monotont och tråkigt på jobbet? Har du ingen motivation kvar? Har du kanske någon gång upplevt hur det periodvis känns som att ingen förstår dig, hela världen är emot dig eller att du verkligen känner att du är på väg ned i en negativ spiral och bara vill dra täcket över huvudet och ge upp? Vad gör man egentligen för att ta sig ur den situationen?

Låt oss börja med att säga att vi förstår det och har alla varit där någon gång, mer eller mindre. Och konstigt vore det väl annars om du bara hade glidit på en räkmacka hela livet och bara mött framgångar.

Vi människor reagerar på negativa tankar på 2 sätt

  • Antingen försöker vi dra tankarna närmare oss och lyssna noga på dem och också göra någonting åt dessa.
  • Men ofta försöker vi trycka bort tankarna. Vi försöker istället att bli av med dem, vilket oavsiktligt också leder till mer oro.

Från omotiverad till motiverad

Känner du dig omotiverad, trött och nedstämd? Då kan det vara dags att göra några små förändringar i livet.

Börja med att reflektera över dessa frågeställningar:

  • Hur länge har du varit i den där fasen och varför?
  • Vad har du gjort för att bryta mönstret och vad drar du själv för slutsatser?
  • Vad är det som får dig att känna motivation?

Tappat motivationen? - tänk på det här!

Vänta inte på bättre tider! När du vill ha en förändring måste du göra någonting som förändrar den situation du är i. Du bör alltså bryta tankemönstret och gör något konkret åt situationen istället för att bara fastna i hur beklämmande allt känns. Ibland kan det vara en magkänsla som sätter ord på att något inte riktigt känns helt hundra. Försök att skriva ned vad du tänker på just nu, varför du tror att du känner som du känner, vilka yttre faktorer tror du ligger till grund för varför du känner som du känner?

Oftast när du får allt du oroar dig över nedskrivet och ser ditt bekymmer framför dig så blir det oftast lättare att göra någonting åt det.

Vem blir du när det känns som att livet går emot dig? Har du någon gång faktiskt funderat över vilket mindset du oftast går in i när du ställs inför nya utmaningar, situationer och möte? Hur agerar du oftast när du ställs inför en ny situation eller utmaning? Är du den som går in med en öppen och positiv inställning, eller har du oftast en mer skeptisk negativ inställning?

Du själv äger valet av vilken tanke, mindset och inställning som du väljer att ha. Vad du ska tänka på är att dina tankar äger du själv ansvaret för! Det är också därför bara du själv i första hand som kan påverka ditt mindset.  

Klyschigt nog är en bra liknelse att all förändringar börjar också med dig själv och hur du förhåller dig till det.

Eller som Michael Jackson så klokt sjöng

Take a look at yourself, and then make the change

5 tips för dig som vill bli mer motiverad:

  • Bryt mönstret och tankesätten!
  • Börja strukturera din vardag och sätt delmål och mål
  • Var fokuserad och effektiv i tidsintervaller - sätt t.ex. alarmet med målet att under kommande 20 min är det fullt fokus och sen av bryt med 5 min vila, t.ex. att lämna plugget/jobbet och ta en kaffepaus. Sätt sen detta på repeat.
  • Prioritera din hälsa och sömn.
  • Minska skärmtiden och yttre faktorer som kan stjäla din tid och fokus

Läs denna MåBra-artikel och få fler tips på hur du håller dig motiverad!

Gå från omotiverad till motiverad på jobbet!

Har du upplevt att det kan ibland kan kännas som att din chef eller kollega ber dig lösa ett världsproblem på nolltid? Vi förstår att det kan kännas som en utmaning, och att du kanske i blotta tanken tycker känns som en omöjlighet att lösa.

Kanske är din reaktion att sätta dig med armarna i kors och mumla om hur idiotiskt allt känns. Den tanken kan du ha, för en sekund eller två. Men att ha den inställningen och attityden som en första reaktion när du ställs inför en utmaning, kommer knappast hjälpa dig att lösa uppgiften eller känna mer motivation. Som alltid så finns det två sätt att se saker på.

2 alternativa scenarion när du är ny på jobbet. Vilket väljer du?

  • Du är relativt ny på jobbet, och din energi och känsla är naturligt att känner dig otroligt motiverad till att göra stordåd. Du kommer in med härlig energi, pondus och har en stärkt självkänsla som du jobbat på. Som också får dig att känna trygghet i att du ju faktiskt är på arbetsplatsen för att du är grym på det du gör. Ditt mindset är helt enkelt på topp, vilket också smittar av sig till din omgivning som naturligt gör dig mer motiverad att ta dig an en uppgift.
  • Du är relativt ny på jobbet. Smygandes från dag ett kommer känslan av att du börjar känna att du inte kan någonting. Tankar som hur kunde de anställa dig egentligen, du förstår ju inte hur du ska lösa uppgiften? Och att alla andra i din omgivning bara löser alla problem så snabbt och är så duktiga, och du själv? Ja du kan ingenting. Känslan av uppgivenhet infinner sig redan en vecka in på jobbet, och du börjar tvivla på dig själv och att du har tagit vatten över huvudet. Minsta lilla börjar även kännas motigt och du känner stressen, pressen och negativiteten tar över ditt tankesätt allt eftersom.

Många har nog varit med om att ha tappat motivationen ibland. Det som kan vara bekymmersamt är om du bara sitter och väntar på att motivationen ska komma tillbaka, likt en skänk från ovan. Det kommer inte hända, och det förstår du nog också.

För att få en förändring, måste du göra en förändring.

Så här behåller du din motivation!

Försök att bena ut om det finns någon koppling till exempelvis din yrkesroll som påverkar huruvida du känner motivation?

Oftast är vi allt för duktiga på att ta med oss jobbet hem, och det kan också vara en vanlig orsak till varför vi inte kan sova om nätterna. Jobb, problem, ett livspussel som inte går ihop, privata angelägenheter, oro, ekonomiska bekymmer, gud vet vad vilket grubbel som kan få oss att hålla oss vakna nattetid.

Oavsett vad dina bekymmer är, försök att reda ut vad som gör dig omotiverad, ängslig, stressad, irriterad eller vad de nu kan vara för en jobbig känsla som infinner sig. Sätt ord på känslan och försök att härleda vartifrån den kommer och vad det grundar sig i.

Kanske har du tagit på dig alldeles för mycket uppgifter och har svårt att säga nej för att du är en prestationsprinsessa? Kanske känner du att din arbetsgivare inte ser eller hör dig, och att du därför inte känner dig särskilt motiverad längre? Eller kanske har du svårt att följa deadlines och prioritera i vilken ordning du ska göra vad?

Vi har listat allt du behöver veta för att lära dig mer om hur du prioriterar rätt och jobbar smartare och effektivare.

Tänk på detta för ökad motivation!

Behöver du hjälp och stöttning så våga be om hjälp! Eller använd dagens teknik och googla dina frågor! För att lyckas få en bra motivation på jobbet är det viktigt att även prioritera sin lediga tid. När du är ledig, var ledig. När du jobbar, så jobbar du. Första dagen på nya jobbet och allt känns övermäktigt? Vill du kanske slippa göra de där klassiska nybörjarmisstagen som ny på jobbet?

Spana in denna guldgruva av tips och råd för dig som är ny på jobbet!

Förändra ditt beteendemönster, få mer motivation

Allting förändras. Men förändringen kommer första när du gör ett aktivt val i att skapa förändring och ändra på det som du konstaterat bör vara anledningen till varför du känner dig nere och omotiverad. Acceptera att vissa dagar på till exempel jobbet kommer att kännas monotona och tråkiga, likväl som det finns dagar när allt känns sprudlande och roligt och du är high on life.

Och nej, det är klart att alla dagar inte är på topp. Det är ju sedan gammalt att vissa dagar känns tuffare än andra. Men det tar vi också för givet att vi liksom du och alla andra också förstår att sådant är livet. Det är snarare hur djupt du väljer att gräva din grop som är avgörande för vilken sinnesstämning som du hamnar i.

Våra bästa råd för att hålla motivationen uppe

  • Musik. Den har någon härligt oförklarlig förmåga att snabbt kunna lura hjärnan in i ett annat mindset. Sätt på din peppigaste musiklista och pausa din deppigaste lista för ett tag.
  • Inspiratörer. Vem eller vad inspireras du av? Lyssna och inspireras av ett citat, förebild, vision, framtidsplan eller dagdröm.
  • Målsättningar. Sätt upp små delmål som tar dig närmare det stora målet!
  • Belöna dig när du lyckas. Fira din framgångar, små som stora. Stanna upp och ta in när det har gått bra!
  • Sömn är a och o! En utvilad hjärna är en glad hjärna.
  • Jämför dina prestationer med dig själv, inte med din omgivning!

Vilka är dina bästa råd?

Connecta gärna med oss på Linkedin och låt oss höra vad du tycker.

När du nu känner dig mer motiverad och vet hur du behåller motivationen (vilket för övrigt är en riktigt bra egenskap att visa för din framtida arbetsgivare) så joina vårt gigstr-community för att hitta motiverande jobb och uppdrag!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.