May 6, 2021
Hur välkomnar du dina nyanställda medarbetare när hela företaget arbetar hemifrån? Att investera i en välplanerad onboarding är viktigt för att nya medarbetare ska trivas och snabbt komma in i rollen och nå resultat. Vi lär dig allt om onboarding på distans!
Onboarding på distans börjar redan innan den första dagen är gjord, oavsett om du anställer en ny kolllega eller anlitar en konsult. Detta bör du förbereda innan jobbet officiellt har börjat...
Se till att beställa dator, mobil och andra nödvändiga arbetsverktyg i tid så att konsulten har det på plats innan första arbetsdagen.
Ordna med åtkomst till system, portaler, email och övriga konton som konsulten behöver inför starten.
För att välkomna konsulten lite extra kan du skicka med företagsspecifika tillbehör. Skicka t.ex. pennor, anteckningsblock eller varför inte blommor och ett välkomstkort.
Se över er vanliga rutin för onboarding och gå igenom hur de olika delarna kan digitaliseras och distansanpassas.
Skriv en checklista där det tydligt framgår vad den nyanställda eller konsulten ska fokusera på under sin introduktion och i vilken ordning.
Om möjligt utse en mentor i teamet som kan stötta och svara på frågor åt den nyanställda under första tiden.
När konsulten börjar är det viktigt att ha täta dialoger digitalt för att konsulten ska känna sig välkommen och få en inblick i verksamheten. Här följer 3 viktiga tips:
Att stämma av ofta är en betydelsefull aspekt till en världsklassig onboarding på distans.
Bjud in till dagliga digitala möten och följ upp den nyanställda eller konsultens dag i slutet av arbetsdagen för att säkerställa att introduktionen går i rätt takt och för att reda ut eventuella frågor eller funderingar som hen har. Detta möte kan en eventuell mentor ansvara för.
För att skapa samma företagskultur och stämning på distans rekommenderar vi att anordna mer avslappnade mötesformer. Det kan till exempel vara digitala AWs, fikapauser eller varför inte anordna ett online-quiz för hela teamet?
En månad in i anställningen är det bra att följa upp den nyanställda eller konsulten i ett 1-1-möte för att säkerställa att konsulten trivs i rollen och hos er. Boka in ett månatligt digitalt uppföljningsmöte där ni pratar om hens trivsel, ert samarbete och era förväntningar.
Kom ihåg att stämma av konsultens arbetsmiljö hemma och se över om ni som arbetsgivare kan stötta med ytterligare arbetsverktyg för att skapa en god ergonomi.
Varför inte dela denna artikeln till den nyanställda, där vi delar tips och råd att ha koll på för dig som är ny på jobbet. Vårt sista tips vänder sig dock direkt till dig som rekryterande chef...
Slutligen, behöver du stöttning i onboarding-arbetet eller känner att du inte hinner ta tag i alla steg? Ta hjälp av en professionell konsultchef på ett bemanningsföretag som Gigstr. Vi på Gigstr har lång erfarenhet av att hjälpa individer ut till arbetsplatser och kan hjälpa dig med både rekrytering, onboarding och bemanning (för dig som vill anlita konsulter istället för att anställa). Här kan du läs mer om Gigstrs bemanningserbjudande!
Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.