Giglivet

Skapa din Gigstr-profil i 5 enkla steg

Alexander Åström

CMO

Följ oss på

LinkedIn logo

April 14, 2021

Vad kul att du är ny på Gigstr! Här förklarar vi i 5 enkla steg hur du skapar din Gigstr-profil för att bli synlig för företag som kan skicka dig förfrågningar på dina tjänster. Du kan dessutom dela din profil på potentiella uppdragsgivare för att visa upp vad du kan. Så här skapar du din profil!

Börja med att bekanta dig med din dashboard

Du möts av denna vy:

  • Sök gig: Här kan du klicka för att söka de giggen som finns på vår hemsida. Vi brukar ha en lång lista på olika gig. Så hugg in och hitta ett gig som passar dig! Vi påminner dessutom om att hålla din profil up to date; många gig skickas direkt till matchande profiler och syns inte offentligt!
  • Skapa case: Det är här du går in för att lägga upp dina case. Case kan vara allt som du har gjort tidigare i ditt yrkesliv. Lägg upp dina case för att visa upp dina kompetenser för uppdragsgivare.
  • Profilstyrka: Här ser du om din profil är svag, ok, god, utmärkt eller... Ja vad heter det sista steget? Ta reda på det själv genom att trycka på '?' för att se vad du har kvar att göra.

I nedre delen av skärmen ser du supportavsnittet. Här kan du chatta med oss, få svar på vanliga frågor och läsa relevanta artiklar på hur du tar ditt frilansande till nästa nivå! Vi har även "dela min profil"-knappen här. Den ligger längst upp till höger om frågorna. Dela din frilansarprofil med potentiella uppdragsgivare på LinkedIn, i Facebook-grupper eller varför inte i ett sms till gamla affärskontakter där du visar att du är redo för nästa utmaning?

Min profil

I toppmenyn hittar du även Min profil. Det är här du skriver in grundläggande information om dig själv. Det ser ut så här:

Ser du de tre redigeringspennorna vid de olika blocken? Kan du gissa vad du ska göra med dem?

1. Profilbild - ladda upp eller ändra

Klicka pennan vid den runda profilbildsikonen > Välj en bild > Ladda upp bilden.

Obs! Bilden dyker inte upp direkt. Testa att uppdatera sidan efter någon sekund eller minut och vips så är den där!

2. Områden och kompetenser - addera eller redigera

Klicka på pennan vid sektionen.

  • Områden: Klicka i de områden du vill söka gig inom. Företag kan filtrera fram din profil baserat på de områden du väljer. Välj därför de områden som passar in på just dig.
  • Kompetenser: Här kan du ta ut svängarna! Dina kompetenser beskriver vad du kan utföra och har kunskap, erfarenhet eller utbildning inom. Företag kan söka fram din profil baserat på dessa. Om du söker gig inom videoredigering kan du t.ex. skriva videoredigering, ljussättning, Premiere Pro, iMovie, voice-over. Om du även söker gig inom andra områden och/eller har andra kompetenser som du tror kommer stärka din profil bör du lägga till dessa. Den kan t.ex. vara eventproduktion, engelska, kundvård, Adobe Photoshop, content marketing. Sikta på åtminstone 5-10 kompetenser.

3. Min profilinformation - addera eller redigera

I Om mig-sektionen fyller du i generell information om vem du är som frilansare. Några tips:

  • Min profil-pitch: Håll den kort och tydlig.
  • Om mig: Här broderar du ut pitchen om vem du är och vilket värde du kommer ge din uppdragsgivare.
  • Företag jag har jobbat med: Välj ut 3-10 företag du är extra stolt över att du har jobbat för.

Hur jag kan tänka mig att ta betalt

Här väljer du hur du vill ta betalt av din uppdragsgivare. Denna information syns även i din profil så att företagen vet vilket sätt du föredrar.

  • Fakturera uppdragsgivaren: För dig som antingen har ett eget företag som du fakturerar från eller använder dig av egenanställningsföretag från vilket du fakturerar. Skriv till oss i chatten om du vill ha tips på de enklaste lösningarna för detta!
  • Få lön direkt av uppdragsgivaren: För dig som gillar att jobba på det gamla goda sättet, nämligen att få en lön utbetalad av företaget du jobbar för.
  • Båda alternativen: För dig som är öppen för bägge lösningarna om rätt uppdragsgivare och gig uppdagar sig! Båda sätten kommer då att synas i din offentliga profil.

Vi har här samlat några fler artiklar som hjälper dig på traven i hur du tar betalt för dina tjänster:

Syns inte länken till din LinkedIn eller portfolio?

Då har du varit lite snabb... I kontaktuppgiftssektionen fyller du i, just det, dina kontaktuppgifter. Klistra in eventuella länkar till din LinkedIn-profil, portfolio-sida samt andra relevanta länkar (kanske din profil på Instagram, TikTok, Pinterest eller GitHub?). Obs! Glöm inte att klistra in hela länken, som inleds med https:// eller http://. Annars kommer inte länkarna att fungera!

Tjänster

Kanske viktigast av allt är att visa för uppdragsgivare vad du erbjuder för tjänster.

‍4. Tjänster - addera eller redigera

Lägg upp dina tjänster för att visa vad uppdragsgivare kan handla av dig och hur gedigen erfarenhet du har inom den.  Det kan vara alltifrån en timmes arbete inom ditt specialområde, till en färdigpaketerad produkt. Du möts av denna, något tomma, vy:

Kan du gissa var du ska trycka härnäst?

Tryck på +. Då ser det medens betydligt roligare ut:

Redigera din första tjänst

Tryck på Ändra. Då möts du av följande vy:

Du fyller här i:

  • Rubrik: Satsa på något som tydligt beskriver vad du kan utföra åt din uppdragsgivare.
  • Beskrivning: Förklara mer i detalj vad din tjänst innebär, vilka resultat den kommer ge och hur den sticker ut från liknande tjänster.
  • Erfarenhet inom området: Hur lång erfarenhet har du inom detta? Detta kommer att ge potentiella uppdragsgivare en indikation på hur junior eller senior du är. (Psst, vi har sammanställt en artikel med genomsnittliga frilansararvoden beroende på vad du giggar inom och hur lång erfarenhet du har).

Sen klickar du "Spara ändringarna" et voilá, du har din första tjänst. Addera två ytterligare tjänster och sen är det dags för det sista steget, att addera case.

Du kan max lägga till 3 tjänster!

Case

Slutligen är det dags att addera dina case!

5. Case - addera

Case är saker som du har gjort inom din yrkeskarriär. Här har du möjlighet att visa upp vad du har gjort och för vem! Du möts av denna vy:

Och som du säkert redan vet, trycker du på plustecknet för att komma vidare

När du har tryckt på + ser du detta:

Här börjar du med att namnge ditt case och berätta vad det handlade om. Sen går du vidare och beskriver vad som var målet med ditt case. Till sist berättar du hur resultatet blev. Lägg gärna till en referens på ditt case! Och allra sist, laddar du upp ditt case i form av en bild eller ett videoklipp.

Sen klickar du på "Publicera". Grattis du är nu i mål!

Visa min profil - se vilken succé det blev!

Klicka på Visa min profil. Du hittar den lilla pokalen högst upp i Min profil och Mina tjänster. Det är i denna vy företag och potentiella uppdragstagare kan granska dina tjänster och kompetenser och kontakta dig.

Förfrågningarna kommer till din mejlkorg så se till att hålla koll och svara på förfrågningar så snart du kan. Snabba svar ger högre sannolikhet att du landar gigget!

Grattis till en fullbordad profil! Hoppa tillbaka till Dashboard för att se om din profilstyrka nu har gått hela vägen från svag till... Well, see for yourself!

Lycka till i ditt gigliv, dela din grymma profil vitt och brett samt hojta till oss i chatten om du har några som helst frågor.

/Gigstr genom COO Alexander

Bli en giggande organisation

Få en privat konsultation kring hur ditt företag kan växa genom att implementera AI-lösningar och automatisering i era arbetsflöden.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.